Algemeen verhaal week 1 - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Wieke Sloven - WaarBenJij.nu Algemeen verhaal week 1 - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Wieke Sloven - WaarBenJij.nu

Algemeen verhaal week 1

Door: Wieke

Blijf op de hoogte en volg Wieke

09 Februari 2007 | Suriname, Paramaribo

Lieve pap en mam ( en allemaal, als dit ook op mijn site komt )

Ik type dit op m’n laptop.
Het is nu half 9 en donderdag 8 februari 2007.
Het is een beetje kijken wat handig is..
Ik ben in een schriftje begonnen want wilde daarin steekwoorden opschrijven zodat ik niet kon vergeten wat ik gedaan had als ik dat wilde mailen.
En ook omdat een verhaal zoveel tijd kost en ik dat toch niet vol ga houden.
Het liefst zou ik jullie elke dag willen bellen om te vertellen wat ik die dag gedaan heb maar dat gaat niet.
Er gebeurt veel op een dag. En nu is alles nog nieuw en zou ik elk detail willen opschrijven.
Ik hoop dat dat minder wordt want dat is vermoeiend en teveel werk.
Het is ook even kijken of ik sommige verhalen naar jullie mail en gelijk op m’n site zet, want dat is wel zo handig maar minder persoonlijk.
Iedereen terugmailen is iig onmogelijk maar dat hoeft ook niet.

Gisteren heb ik jullie mailtjes heel vluchtig gelezen. Ik zat toen voor het eerst een halfuur in een duurder maar sneller internet cafe. Het leukste is het om bepaalde mailtjes op de dag zelf te kunnen lezen merk ik wel. Vooral het hele lieve mailtje na mijn verdrietige telefoontje.
Maar de eerste dagen waren zo vol dat ik niet meer naar een internetcafé ben geweest. Ik heb jullie toen wel gebeld dus dat scheelt.

Ik heb papa’s dagboek nog niet geopend of opgeslagen op usb want die had ik toen niet bij.
Ik wil dat straks wel proberen want moet dit verhaal toch op usb zetten en daar in de pc doen om het te kunnen mailen of op de site te zetten.

Ik heb al zoveel meegemaakt in de paar dagen hier. Geen erge dingen of zo hoor. De heimwee is gelukkig een heel stuk minder. Ik vond het zo raar van mezelf dat ik dat had. De derde dag was het zo goed als over. De eerste dag kon ik telkens wel huilen. Nu word ik pas verdrietig als ik aan jullie denk.

Saar en Flo zijn nu weg, naar kennismaking van hun stage en Miek ligt nog op bed dus ik zit lekker alleen te typen en dat gaat een stuk beter dan schrijven terwijl iedereen schrijft en praat.

Volgende week met de verschillende werktijden zal ik ook wel eens alleen zijn of met Miek thuis zijn maar dat is niet erg. Dat is voor mij handig voor dit soort werkjes want dat kan ik niet goed in gezelschap. Ik begin zo mijn verhaal van dag tot dag, dit is een soort inleiding hahaa. Flo en Saar zullen waarschijnlijk vooral de ochtenden stage lopen en Miek en ik vooral de middagen. Miek en ik werken maar 2 dagen samen. We moeten 4 dagen stage lopen maar mogen niet op dezelfde dag vrij zijn, dat is jammer maar geen ramp. Ik zal waarschijnlijk op de donderdag vrij zijn en Miek op de woensdag. Maandag en vrijdag waren al bezet door stagiaires Lientje en Evelyn.

Pap als ik bijtijds weet wanneer je komt, kan ik het doorgeven op de stage en kan ik makkelijk vrij krijgen. Maar ik moet het ver van tevoren aan kunnen geven. Ik hoef niet per se elke dag vrij tegen die tijd maar wel veel. Want dan is dat voor mij ook even een break in de stagetijd. Want in de paasvakantie (meer vakanties kennen ze niet) moet ik stage lopen verplicht. Waarschijnlijk wel in de ochtenden ipv de middagen. Oja en sowieso 1 x in de maand moet ik op zaterdag stage lopen. Ik hoop dat ik naast dat niet teveel extra hoef te komen eigenlijk..
Ik merk dat ik toch eerst even snel wat kleine dingen moet opschrijven ipv met mijn geordende dag-tot-dag-verhaal beginnen want anders vergeet ik het.
En dat is zonde want juist ook de kleine dingetjes zijn leuk om te weten.

Ik heb nu ook veel muggenbulten helaas. Eerst was ik de enige zonder bulten. Nu vooral op mijn voeten en benen terwijl ik die het beste insmeerde. Tja je weet het toch niet.

Ik slaap hier goed. We gaan op tijd naar bed, gewoon omdat we dan moe zijn van de hele dag. Ik slaap dan snel in en lig niet wakker van zoemende muggen. S’Ochtends word ik wel vroeg wakker en uitslapen lukt nog niet. Ik heb niet het idee dat het door geluid van huisgenoten of van buiten komt. Wel eerst van de haan van de buren maar dat zal wel wennen.

Wat betreft het bellen. Dat is nu min of meer geregeld. Ik had in de rij van de douane een sms naar mama gestuurd om toch te kijken of mijn mobiel het deed. Kon niet maar goed. Hij ging wel aan met een 1 voor de pincode. Maar er kwam niet dat het bericht verzonden werd.
Bij alle anderen deed hun mobiel het wel maar dat was te verwachten. Ik ben wel blij dat niet iedereen constant loopt te sms’en want dan wil ik dat ook.
Het volgende was de oplader van de mobiel. Hij paste wel in het stopcontact maar kon niet opladen. Dat heeft dus toch met het voltpercentage te maken. In het huis bleek helemaal geen omzetter te zijn. Maar ik ben echt superblij dat huisgenoot Lizette een omzetter en wereldstekker bij heeft en die mag ik lenen. Zij had die gekocht voor haar stijltang maar dat bleek niet nodig te zijn. Niemand heeft de omzetter overigens nodig behalve ik. Ik heb m ook nodig voor mijn scheerapparaat. Die gaat wel aan maar gaat te zacht waardoor ie niet scheert.
Ik ben zo blij dat ik haar omzetter mag lenen anders had ik wel een probleem gehad.
De anderen konden dus hun mobiel wel gebruiken maar gingen ook op zoek naar een Surinaamse simkaart voor het goedkoper bellen in Suriname zelf. Voor mij was het noodzaak om überhaupt te kunnen bellen. Bij de winkel Telesur hebben we allemaal een simkaart gekocht. Dit kostte 55 SRD ( = ongeveer 18 euro). Ik heb nog even getwijfeld of ik m toch wel zou kopen want jullie bel ik toch met de vaste telefoon en de rest mail ik alleen.
Oja en de vaste telefoon mogen we ook gewoon gebruiken om de taxi te bellen. Dat vind ik al heel normaal hoor, om de taxi te bellen en te gebruiken hahaah!
Maar over de simkaart. Ik heb m toch gekocht want dan ben ik voor de anderen hier wel bereikbaar en kan ik zelf een taxi bellen als ik alleen ben. Er zat 5 Amerikaanse dollar beltegoed bij. Dat is vergelijkbaar met 5 euro toch?
Mama ik heb jou gistermiddag ( woensdag ) een test sms gestuurd met mijn nieuwe simkaart. Ik kan er als het goed is mee naar Nederland sms’en maar jullie kunnen vanuit Nederland niet terug sms’en. Zou je terug willen mailen of mijn sms is aangekomen dat weet ik dat het werkt.
Ik heb gelijk gekeken hoeveel dat kostte: 32 Amerikaanse dollarcent.
Een nadeel is dat het tegoed maar 1 maand geldig is. Deze 5 dollar moeten 11 maart op zijn en dan moet ik weer nieuw kopen. Maar als het inderdaad vergelijkbaar is met 5 euro dan is dat niet zo erg. Dan sms ik dat eind van de maand gewoon op naar Nederland.
Dat van de vaste telefoon is echt fijn he! Zondag mochten we de kaart van Lies gebruiken om naar ouders te bellen. Daarna hebben we er zelf allemaal 1 gekocht. Die is tot augustus bruikbaar dus dat is fijn. Hij kostte 27,50 SRD. Dat is dus ongeveer 9 euro. En daar kan ik 50 minuten mee bellen. Jullie kunnen mij ook op de vaste telefoon bellen. Dan moeten jullie het volgende bellen als het goed is (probeer het een keer uit) : 00597-533423.
Als er een keer iets ernstigs is, kan je ook altijd de andere gedeelten van het huis bellen. Dan zet je het netnummer voor hun nummer. Ik heb geen idee hoeveel dat voor jullie kost.
Lies ( de huisbaas ) had het er ook over dat jullie ook zo’n kaart kunnen kopen en gebruiken met de vaste telefoon. Op die kaart staat goed hoe het moet. Anderen hadden het over de site belpiraat.nl maar dat ken ik niet.
Als jullie mij willen bellen kan dat het beste als het bij ons midden of eind van de ochtend is. Want als het bij ons avond is, slapen jullie. En wij zullen laat thuis zijn van stage volgende week. Of je moet dus bellen op mijn vrije dagen, dan maak je meer kans. In de middag zullen we sowieso vaak weg zijn. Of naar stage of boodschappen doen en zo. Kijk maar gewoon, het zal toch niet zo vaak zijn dus je kan gewoon proberen of ik thuis ben.

Dit werkt echt lekker, zo thuis typen. Miek en ik willen zoveel mogelijk onze stageverslagen in onze vrije ochtenden gaan typen zodat we op onze vrije dag ook echt vrij zijn.

Goh wat ben ik blij dat het weer beter met me gaat. Ik weet zeker dat ik jullie nog ga missen als het niet goed gaat of zomaar tussendoor en als het niet goed gaat met de stage. Maar ik blij dat het niet zo is als zondag. Toch kan ik er nu alweer naar uitkijken om jullie over 5 maanden te zien. Mam, je zei dat je het het raarst vond dat je niet wist wat ik elke dag zou doen en zo. Ik VIND DAT OOK!! Het liefst zou ik elke keer willen vertellen hoe het was en wat er gebeurt is. Nu zal ik dat nog veel uittypen maar het kan goed dat ik daar straks minder zin in heb. Zie het dan maar zo, dat het dan goed gaat met me. En ik zal wel elke dag kort met steekwoorden in me schriftje opschrijven wat ik gedaan heb. Het lijkt me echt heel leuk om post te ontvangen. Dat is hier veel leuker dan thuis omdat het met mailen al druk genoeg is.
Misschien kan je ook aan oma vragen of ze dan wil doen mam?
En Yvonne mailde al dat ze dat ging doen.
Foto’s om hier op te hangen zou ook leuk zijn maar dat is voor jullie lastig misschien. Of je moet een geprinte foto meeposten.

Ondertussen probeer ik mezelf te beheersen in het krabben aan mijn muggenbulten en er zijn er keiveel bijgekomen, wat een jeuk.

En waar we hier echt niet aan gaan wennen: de koude doesj.
Ik heb nog nooit zo erg gedoucht. Het is een harde straal die niet ijskoud maar wel echt koud is. Ik zit er niet echt mee maar fijn is anders en met die warmte doesj je wel elke dag..
Ook is mijn haar kurkdroog, dat zal van het weer zijn want ik was het niet elke dag.
Sarah heeft bij haar kamer ook een doesj die is fijner maar net zo koud.

Afwassen doen we met water dat we eerst koken met de waterkoker, dat gaat goed. Wassen hebben we gister voor het eerst gedaan. Alleen de handdoeken dan. Er kan maar heel weinig in anders draait het niet rond en schoon wordt het niet maar het frist op. Handwas moeten we nog doen.

Ik heb pedagogische stromingen gehaald met een 7,3 dat vergeet ik helemaal!!! Fijn tog.
Dat had Miek gezien toen ze maandag ging internetten 
Het lukt me niet om zelf in te loggen op de pedagogieksite. Ik doe iets fout maar weet niet wat. Vanaf een andere computer doe je toch @student.fontys.nl achter je gebruikersnaam?
Kan iemand van me klas dat even zeggen? Of kan misschien Annick of Linda even mailen als jullie er een punt op zien staan want ik moet nog van speltherapie en kind en gezondheid weten.

Dit is uitgebreider dan ik dacht, dus ik ga nu even stoppen en straks verder met mijn dag- verhalen. Ik mis jullie maar gelukkig niet te erg want dat is niet fijn. Dey Dey!!

• 09 Februari 2007 - 17:39

Linda:

zooo.. das nog eens een lang verhaal.
    Ik zal je smsen of mailen als je nummer van speltherapie bekend is. Ik wil dat namelijk ook snel weten.
    Ik ben benieuwd naar jullie echte stageavonturen!
    Veel plezier nog.
    xx

• 09 Februari 2007 - 18:35

Pama:

Wauw, wat een verhaal weet je....... Heerlijk om zoveel te lezen.

• 09 Februari 2007 - 19:06

Annick:

Zo dat duurde ff maar ik heb het doorgelezen :), ik ben blij dat je niet meer zo'n heimwee hebt, je moet er echt van genieten! Doe de groetjes daar! En ik wil binnenkort wel foto's zien hoor :P Ik ben heel benieuwd! Xx

• 09 Februari 2007 - 21:37

Yvonne:

Jeetje, wat een verhaal! Kan nog net voor ik ga slapen hihi, veel plezier en succes. Er komt snel weer een update mailtje aan meisje!
    (K)

• 15 Februari 2007 - 14:04

Henriëtte Balleur:

Hoi Wieke,
    Leuk je lange verhalen te lezen, en dat het goed gaat met je.Ben gisteren nog bij je Pa en Ma geweest en we hebben lekker gekletst.Ik vind het leuk om je belevenissen te volgen en hoop dat je een fijne tijd hebt daar. Groetjes van ons drie
    Henriëtte